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Titre La construction contemporaine de la ville-campagne en Europe / The modern construction of a « country town » in Europe
Auteur Pierre Donadieu, André Fleury
Mir@bel Revue Revue de Géographie Alpine
Numéro vol. 91, no 4, 2003 Les agriculteurs dans la cité
Page 19-29
Résumé Cet article traite du rôle de l'agriculture, considérée au sens le plus large, dans le projet de la ville-campagne, où l'agriculture est une composante de « la nature ». La première partie décrit le changement de statut social de l'aire périurbaine, et la manière dont les documents d'urbanisme ont progressivement inséré l'espace de l'agriculture en lui attribuant des fonctions inédites (paysage) ou renouvelées (proximité). La seconde analyse les nouvelles attentes des citadins du point de vue de la relation, marchande ou non avec l'espace et les produits agricoles ; elle montre le développement d'une autre agriculture où le produit physique n'a qu'une place limitée face aux services. Ces derniers relèvent aussi d'une agriculture produisant pour le plaisir, notamment du jardinage aux multiples implications sociales. La dernière partie indique comment l'agriculture classique des grands marchés, qui tient à être considérée avec un statut d'activité économique, peut jouer un rôle plus reconnu en termes de territoire et de paysage, solution possible aujourd'hui car elle gère mieux son impact environnemental et la qualité de ses produits. Elle peut alors s'insérer dans le développement local, ce qui pourrait clarifier ses rapports avec l'action publique.
Source : Éditeur (via Persée)
Résumé anglais The modem construction of a « country town » in Europe. This paper deals with the role of agriculture, in the broad sense of the word, in a « country town » project, where agriculture is an integral component of nature. The first part describes the change in social status of the peri-urban area. For a long time, this area was devoted to carrying out useful, essential urban tasks (from a urban point of view), but was often dirty and ugly and, for this reason, an unpleasant environment in which to live. The peri-urban area was also movable, gradually being pushed further from the centre under the influence of urban spreading. More recently, however, the area has provided a more pleasant environment, where new inhabitants seek to maintain countryside amenities. Indeed, urban planning has endorsed this conception by creating green belts and by including agriculture as an integral element of natural spaces, with special properties (nearness, landscape attraction). The second part of the paper analyzes the expectations of urban residents, and discusses the role of the peri-urban area as a market for the delivery of rural goods, services and amenities. A new type of agriculture is emerging, the aims of which are to provide and promote pleasure (farming as a hobby, gardening), social integration (community gardens), heritage, symbolic values, and so on. This is the product of both private and public initiatives, and the landscape constitutes an integral part. The last part considers how agriculture can adapt to these new circumstances while maintaining its customary role. Even though farmers continue farming in peri-urban areas, they do not produce for the local market, because of modern commodity chains, but for the global market. However, by improving its environmental impact and the quality of its products, agriculture is now perceived more favourably by the local population. Agriculture may thus become a partner in local development, not because of its products but more by virtue of its landscape qualities.
Source : Éditeur (via Persée)
Article en ligne http://www.persee.fr/doc/rga_0035-1121_2003_num_91_4_2259