Contenu du sommaire : Eau, tourisme et montagne
Revue | Revue de Géographie Alpine |
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Numéro | vol. 108, no 1, 2020 |
Titre du numéro | Eau, tourisme et montagne |
Texte intégral en ligne | Accessible sur l'internet |
- Tourisme de montagne et gestion de l'eau et de la neige en contexte de changement climatique - Emmanuel Reynard
- Mountain Tourism and Water and Snow Management in Climate Change Context - Emmanuel Reynard
- Fiabilité de l'enneigement et disponibilité des ressources en eau pour la production de neige dans les domaines skiables du Département de l'Isère (France), en conditions climatiques actuelles et futures - Martin Gerbaux, Pierre Spandre, Hugues François, Emmanuelle George, Samuel Morin Cette étude présente l'évolution de la fiabilité de l'enneigement des 24 domaines de ski alpin du département de l'Isère sur les dernières années et sa projection au XXIe siècle en prenant en compte le damage et la neige de culture. La demande en eau pour sécuriser l'enneigement est ainsi calculée et peut être comparée aux modélisations de disponibilité de la ressource en eau, reconstituée avec un modèle hydrologique, en climats actuel et futur. Sur la période récente, la production de neige de culture améliore nettement les conditions d'enneigement des saisons de déficit d'enneigement. Pour le milieu du XXIe siècle, les projections climatiques indiquent que l'évolution attendue des équipements de neige de culture d'ici à 2025 devrait permettre de stabiliser la fiabilité de l'enneigement des saisons marquées par un déficit de précipitations naturelles. À taux d'équipement constant, l'évolution de la demande en eau liée au changement climatique est de l'ordre de +15 % en moyenne sur l'Isère, entre la période récente et le milieu du XXIe siècle. L'étude indique que la pression sur la ressource en eau n'est pas le point le plus délicat pour la mise en œuvre de la neige de culture, à l'échelle des bassins versants dans lesquels les stations iséroises sont situées.This study presents the evolution of the snow reliability in the 24 alpine ski resorts of the Isère département (Northern French Alps, around Grenoble) over the last decades and its projection into the 21st century, taking into account grooming and snowmaking. The water demand for snowmaking is calculated and can be compared with hydrological simulations of water resource availability, under current and future climate conditions. Over the recent period, snowmaking has significantly improved the snow conditions in seasons with a natural snow deficit. For the middle of the 21st century, climate projections indicate that the expected evolution of snowmaking infrastructure by 2025 should make it possible to stabilize the snow reliability in seasons characterized by a deficit of natural snowfall. At a constant equipment rate, the evolution of water demand due to climate change is of the order of +15% on average in Isère between the recent period and the middle of the 21st century. The study shows that the pressure on water resources appears to not be the most critical point for the implementation of snowmaking, at the scale of the catchment basins in which the Isère ski resorts are located.
- Snow Reliability and Water Availability for Snowmaking in the Ski resorts of the Isère Département (French Alps), Under Current and Future Climate Conditions - Martin Gerbaux, Pierre Spandre, Hugues François, Emmanuelle George, Samuel Morin This study presents the evolution of the snow reliability in the 24 alpine ski resorts of the Isère département (Northern French Alps, around Grenoble) over the last decades and its projection into the 21st century, taking into account grooming and snowmaking. The water demand for snowmaking is calculated and can be compared with hydrological simulations of water resource availability, under current and future climate conditions. Over the recent period, snowmaking has significantly improved the snow conditions in seasons with a natural snow deficit. For the middle of the 21st century, climate projections indicate that the expected evolution of snowmaking infrastructure by 2025 should make it possible to stabilize the snow reliability in seasons characterized by a deficit of natural snowfall. At a constant equipment rate, the evolution of water demand due to climate change is of the order of +15% on average in Isère between the recent period and the middle of the 21st century. The study shows that the pressure on water resources appears to not be the most critical point for the implementation of snowmaking, at the scale of the catchment basins in which the Isère ski resorts are located.
- Climate Change and Adaptation Strategies of Spanish Catalan Alpine Ski Resorts - David Sauri, Joan Carles Llurdés Ski tourism in Catalonia has long been a fundamental socioeconomic asset for the Pyrenees region. However, in recent years some studies increasingly warn about the dubious future viability of most ski resorts as a result of climate change, and recommend the implementation of adaptation strategies for seasons in which snow maybe absent or insufficient. In this context, the article analyzes the evolution of the most common adaptation strategies to increasingly problematic ski seasons: on the one hand, the installation of snowmaking facilities and, on the other, the diversification of the main tourist product, skiing, towards other, snow-independent leisure activities. In Spanish Catalan resorts we observe that snowmaking is widespread but that, according to some scenarios, could not ensure the future viability of most resorts. The transformation of the ski resorts in mountain resorts represents in principle a more reliable adaptation measure although it has still to prove its potential on two critical questions: the impacts of climate change on new activities and the environmental consequences of the same activities.
- Changement climatiques et stratégies d'adaptation dans les stations de ski catalanes espagnoles - David Sauri, Joan Carles Llurdés Le tourisme lié à la pratique du ski en Catalogne est depuis longtemps une ressource socioéconomique fondamentale pour la région des Pyrénées. Cependant, depuis quelques années, certaines études mettent de plus en plus en garde contre la viabilité douteuse de la plupart des stations de ski en raison du changement climatique et recommandent la mise en œuvre de stratégies d'adaptation pour les années où la neige est absente ou insuffisante. Dans ce contexte, l'article analyse l'évolution des stratégies d'adaptation les plus courantes face à des saisons de ski de plus en plus problématiques : d'une part, le développement d'installation d'enneigement et, d'autre part, la diversification du principal produit touristique, le ski, vers d'autres activités de loisirs indépendantes de la neige. Dans les stations catalanes espagnoles, nous observons que l'enneigement est répandu mais que, selon certains scénarios, il ne pourrait pas assurer la viabilité future de la plupart des stations. La transformation des stations de ski en stations de montagne représente en principe une mesure d'adaptation plus fiable, bien qu'il reste à prouver son potentiel sur deux questions critiques : les effets du changement climatique sur les nouvelles activités et la pression environnementale éventuellement négative de certaines de ces activités.
- La méthode des analogues : reproduire le caractère saisonnier de la distribution d'eau potable dans les stations touristiques de montagne - Martin Calianno Peu d'enquêtes intégrées sur la gestion de l'eau ou de modèles offre-demande en eau incluent une description de la saisonnalité des demandes à pas de temps suffisamment fins (mensuels et inférieurs). La méthode des analogues est développée ici avec comme cas d'étude la station touristique de Megève (Haute-Savoie, France), qui présente une forte variabilité saisonnière de la demande en eau potable. La méthode est destinée aux décideurs et aux urbanistes car elle permet de prédire la saisonnalité de la distribution en eau potable sur des territoires alpins où peu de données d'utilisation d'eau sont disponibles. Elle passe par un monitoring des apports sur un échantillon de compteurs d'eau potable domestiques avec une résolution journalière, pour identifier les différents régimes de demande et les utiliser comme « patrons » pour reproduire le signal de distribution municipale. L'analyse de la distribution d'eau potable a mis en évidence deux types de variabilité : de haute fréquence (à l'échelle hebdomadaire) et de basse fréquence (à l'échelle saisonnière). Le monitoring a souligné l'influence du type de bâti et de la permanence de l'habitat sur les régimes de distribution d'eau potable. Enfin, la méthode des analogues s'est révélée efficace pour reproduire la variabilité de basse et haute fréquence de la distribution. La taille et la représentativité de l'échantillon d'utilisateurs sont les facteurs les plus importants à prendre en compte lors de sa mise en œuvre.Few of the integrated water management surveys or water offer-demand models include a description of the seasonality of demand with sufficiently fine time steps (monthly and lower). The analogues method was developed with as a case study the tourist resort of Megève (Haute-Savoie, France), presenting a strong seasonal variability in the demand for drinking water. The method is intended for decision-makers and urban planners, because it makes it possible to predict the seasonality of drinking water distribution in Alpine regions where data on water use is rarely available. It involves monitoring on a sample of domestic drinking-water meters with a daily resolution, to identify the different demand regimes and use them as « patterns » to reproduce the municipal distribution signal. Analysis of the distribution of drinking water has highlighted two types of variability : high frequency (weekly) and low frequency (seasonal). The monitoring underlined the influence of the type of building and the permanence of the habitat on the drinking water distribution regimes. Finally, the analogues method is considered to be effective in reproducing the low and high frequency variability of the distribution. The size and representativeness of the user sample are the most important factors to be taken into account in its implementation.
- The Analogues Method: Reproducing the Seasonality of Drinking Water Distribution in Mountain Tourist Resorts - Martin Calianno Few of the integrated water management surveys or water offer-demand models include a description of the seasonality of demand with sufficiently fine time steps (monthly and lower). The analogues method was developed in this study with as a case study the tourist resort of Megève (Haute-Savoie, France), presenting a strong seasonal variability in the demand for drinking water. The method is intended for decision-makers and urban planners, because it makes it possible to predict the seasonality of drinking water distribution in Alpine regions where data on water use is rarely available. It involves monitoring on a sample of domestic drinking water meters with a daily resolution, to identify the different demand regimes and use them as “patterns” to reproduce the municipal distribution signal.Analysis of the distribution of drinking water has highlighted two types of variability: high frequency (weekly) and low frequency (seasonal). The monitoring underlined the influence of the type of building and the permanence of the habitat on the drinking water distribution regimes. Finally, the analogues method is considered to be effective in reproducing the low and high frequency variability of the distribution. The size and representativeness of the user sample are the most important factors to be taken into account in its implementation.
- Tourisme, gestion sociale de l'eau et changement climatique dans un territoire de haute altitude : le massif de l'Everest au Népal - Marie Faulon, Isabelle Sacareau Cet article s'attache à étudier la relation eau-tourisme-changement climatique dans le contexte d'une région touristique de haute altitude, le massif de l'Everest au Népal. Drainé par la vallée de la Dudh Koshi et de ses affluents, cette région est fréquentée chaque année par des dizaines de milliers de randonneurs. Nous y questionnons la disponibilité de l'eau pour les besoins du tourisme, en faisant l'hypothèse que les difficultés d'approvisionnement constatées sur le terrain pourraient relever davantage de la gestion sociale de la ressource que des effets encore incertains du changement climatique. Nous montrons que l'évolution de la pratique du trekking engendre de nouveaux besoins en eau et en électricité qui exercent une pression sur cette ressource, liée à la discordance entre la saison touristique et le régime hydrologique des cours d'eau. Mais cette pression doit être relativisée au regard de la manière dont les habitants organisent et aménagent les infrastructures de captation et de prélèvement de l'eau des torrents. Nos analyses montrent de fortes inégalités dans l'accès à l'eau à deux échelles, entre villages et à l'intérieur des villages, ainsi qu'une forte fragmentation territoriale des réseaux. Elles témoignent d'une gestion sociale de l'eau complexe et d'un manque de concertation à l'échelle de la vallée qui menacent la durabilité de ces infrastructures et donc la pérennité du système touristique.This paper deals with the relationship between water, tourism and climate change in the touristy highland region of the Everest in Nepal. Tens of thousands of trekkers visit yearly this valley drained by the Dudh Koshi and its tributaries. We question water availability for tourism needs, assuming that the observed supply difficulties might be caused by the social management of the resource rather than the iffy effects of climate change. We show that the evolution regarding the way people trek brings new needs in water and electricity. It results in a new pressure on water resources since the touristy season and the hydrologic regime are misaligned. However, the pressure must be put into perspective with regard to the way inhabitants organize and plan the infrastructures for collecting and withdrawing water from the rivers. Our analyses show strong inequalities in the access of water at two distinct scales, between villages and within villages, as well as a high territorial fragmentation of water and electricity networks. They bear witness to a complex social management of water and a lack of coordination at the valley scale, which threatens the sustainability of the infrastructures as well as the tourist economy.
- Tourism, Social Management of Water and Climate Change in an Area of High Altitude: the Everest Massif in Nepal - Marie Faulon, Isabelle Sacareau This paper deals with the relationship between water, tourism and climate change in the touristy highland region of the Everest in Nepal. Tens of thousands of trekkers visit yearly this valley drained by the Dudh Koshi and its tributaries. We question water availability for tourism needs, assuming that the observed supply difficulties might be caused by the social management of the resource rather than the iffy effects of climate change. We show that the evolution regarding the way people trek brings new needs in water and electricity. It results in a new pressure on water resources since the touristy season and the hydrologic regime are misaligned. However, the pressure must be put into perspective with regard to the way inhabitants organize and plan the infrastructures for collecting and withdrawing water from the rivers. Our analyses show strong inequalities in the access of water at two distinct scales, between villages and within villages, as well as a high territorial fragmentation of water and electricity networks. They bear witness to a complex social management of water and a lack of coordination at the valley scale, which threatens the sustainability of the infrastructures as well as the tourist economy.